Spring naar hoofd-inhoud

Welkom op onze website

Heeft u dringend een pastor nodig? Bel (06) 53 99 78 50

Wie gaat er mee? Bedevaarten Banneux

Het Diocesaan Banneux comité van het bisdom Breda organiseert ook in 2024, waarin we de 91ste verjaardag van de verschijningen vieren, een meerdaagse naar het Belgische Banneux N-D, aan de voet van de Ardennen. De reis is van 31 mei tot en met 4 juni. De begeleiding wordt verzorgd door eigen pastores en zorgteam die samen willen instaan voor een inspirerende bedevaart en een aangenaam verblijf. Lees meer over de bedevaart, het programma en aanmelden.

Nieuwe pastoraal werker: Embregt Wever

De bisschop van Breda, Mgr. dr. J.W.M. Liesen, heeft Embregt Wever obl osb benoemd tot pastoraal werker in de Elisabeth-parochie Terneuzen en de andere Zeeuws-Vlaamse parochies. Wij hopen van harte dat Embregt zijn inbreng zal hebben aan de voortgang en ontwikkeling van het missionair pastoraat in Zeeuws-Vlaanderen en dat hij zijn werk met voldoening mag verrichten.

Willibrordustoren Terneuzen - Vredeskapel en expositie

Welkom in de Willibrordustoren in de Korte Kerkstraat in Terneuzen! Op de begane grond bevindt zich de Vredeskapel. Deze is dagelijks open van 9.30 tot 15.30 uur. De expositie van de rooms-katholieke enclave is op de eerste verdieping. Deze is van mei tot september tussen 13.30 en 15.30 uur vrij toegankelijk. Bezoek deze expositieruimte en de Vredeskapel buiten deze periode en tijden op afspraak, onder leiding van een gids. Lees de folder over de Willibrordustoren hier.

Afspraak maken?
Bel naar het Parochiebureau: 0115-61600. Of neem contact op met het Gidsenteam Zeeuws-Vlaanderen: 06-12711700. Tip: combineer uw bezoek met een rondleiding door de binnenstad!

Parochie in beeld: video

Woord van Bemoediging door één van de pastores (met één of twee assistenten), via het YouTube-kanaal van Kerkbelang Koewacht. Deze Woorden van Bemoediging komen tot stand in samenwerking met de drie Zeeuws-Vlaamse r.k.-parochies: H. Maria Sterre der Zee, Elisabeth-Parochie, H. Andreas West-Zeeuws-Vlaanderen en de stichting Kerkbelang Koewacht.

Biechten

U kunt tijdens en ook na de vastentijd een afspraak maken met de kapelaan om te biechten. Bel voor een afspraak met de teamassistente (0115-616006), elke werkdag tussen 10.00 uur en 11.30 uur.

Lees het RegioBlad online!

Het RegioBlad is ook digitaal beschikbaar. Maak gebruik van Google Chrome, dat werkt het beste. 

Vertrouwenspersoon parochies aangesteld

Daan Boonman is benoemd tot vertrouwenspersoon voor de parochies in Zeeuws-Vlaanderen: de parochie heilige Maria Sterre der Zee, de Andreasparochie en de Elisabethparochie. Lees meer.

MEDEDELINGENBLADEN

Vastenactie: Waar en wanneer?

We zien u graag bij de activiteiten van de Vastenactie. Kijk hier voor alle informatie, welkom! Ook dit jaar werken de drie Zeeuws-Vlaamse parochies samen in het kader van de Vastenactie. Een nieuw project dit jaar: het werk van pater Cyril Swinne in de stad Barranquila te Colombia. Lees alle informatie over de Vastenactie 2024.

Uitnodiging: bezinningsmoment over de ‘Lijkwade van Turijn’

Het origineel van de lijkwade, een eeuwenoud linnen kleed met een vage beeltenis van een man, bevindt zich sinds 1578 in de Dom van Turijn (Noord-Italië). Volgens vele christenen is dit de lijkwade waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Uiteindelijk is de doek in bezit gekomen van het Vaticaan. De echtheid ervan wordt al eeuwen betwist, maar de lijkwade heeft altijd enorm tot de verbeelding gesproken. Aan de hand van foto’s zal Caritas-medewerker Eliza Oudshoorn ons vertellen over deze lijkwade. Het gaat niet zozeer over de echtheid van de lijkwade maar veeleer helpt de lijkwade ons het lijden en sterven van Jezus voor ons te verdiepen. Iedereen is welkom! De bijeenkomsten wordt gehouden op: donderdagmiddag 21 maart van 15.00 - 17.00 uur in de Michaelkerk, Hooghout 67 te Breda | woensdagavond 13 maart van 19.00 - 21.00 uur in de Maria Magdalenazaal, Singeistraat 9, 4461 HZ Goes. Aanmelden voor 7 maart a.s. via secretariaat@bisdombreda.nl of telefonisch: 076-5223444 (in de ochtend).

Chrismaviering

We zijn deze dagen met elkaar de jaarlijkse veertigdagentijd begonnen. Met het begin van de veertigdagentijd komt ook de Chrismamis in beeld. Met dit schrijven nodig ik u  uit om straks in de Goede Week aan de Chrismamis deel te nemen, om zo, in verbondenheid met heel het bisdom en de wereldkerk, aan de vooravond van Witte Donderdag ons geloof te vieren rond Christus, de Gezaifde. De Chrismamis wordt gevierd op woensdag 27 maart 2024 om 19.00 uur in de Basiliek Sint Jan de Doper te Oosterhout. Aanmelden (voor 10 maart): bureau@eparochie.nl of telefonisch tussen 10.00 en 12.00 op werkdagen: 0115-616006.

Ontmoetingsmaaltijden vastentijd

U kunt zich weer aanmelden voor de ontmoetingsmaaltijden in de vastentijd.

Op donderdag 29 februari in het Kaaike Zuiddorpe 17.30 uur
Op donderdag 14 maart in de Kameleon Terneuzen 17.30 uur
Op donderdag 21 maart in de Kaaie in Philippine 17.30 uur

Aanmelden is nodig voor de organisatie en inkoop. Dit kan via telefoonnummer 0115-616006 elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur of via email: bureau@eparochie.nl.

Kruisweg

In de Vastentijd wordt er vanaf vrijdag 16 februari tot en met vrijdag 22 maart elke vrijdagavond om 20.30 uur in de Emmaüskerk een kruisweg gehouden. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

Winkel Sas van Gent weer open

De winkel met mooie, gebruikte kleding in Sas van Gent gaat weer open! De opbrengst komt ten goede aan het voedselproject van pater Swinne, die al vele jaren werkzaam is in Colombia. Het project draagt de naam "meer voedsel, meer leven". De pater is geboren in Sint Jansteen. We hopen met onze 3 parochies in Zeeuws-Vlaanderen en de bijdrage van Vastenactie Nederland dit jaar weer zo'n 50 duizend euro op te kunnen halen. Lees hier verder over de Vastenactie.

Conferentie missionaire parochie Veenendaal

In De Basiliek in Veenendaal is er op vrijdag 5 april en zaterdag 6 april een Conferentie over de missionaire parochie. Uitgenodigd is iedereen die met zijn of haar parochie de weg in wil slaan naar een missionaire parochie: parochianen, vrijwilligers, bisschoppen, preisters, diakens, pastoraal werkers, catechisten, catecheten en pastoraal assistenten. Lees meer in de folder.

De conferentie wordt georganiseerd door een aantal organisaties, die met elkaar samenwerken om parochies te ondersteunen om meer missionair te worden. Vrijdagavond 5 april is er een event voor jongeren. Zaterdag 6 april is de conferentie voor alle belangstellenden. Aanmelden voor 1 februari 2024 via bureau@eparochie.nl. Kosten voor de dag: € 35,00 per persoon (tot 30 jaar: € 30 per persoon). Inbegrepen zijn: koffie/thee en een lunch. Vervoer: auto's. Meerijden? Meld het bij bureau@eparochie.nl.

Feest! Eerste Communie

Vanaf nu kun je je kind/kinderen aanmelden voor de Eerste Communie!

Inloopochtenden voor nabestaanden

U heeft afscheid moeten nemen van iemand die u lief was: uw echtgenoot of echtgenote, vader of moeder, kind, vriend of vriendin. U moet de leegte in uw leven een plaats geven en daarom biedt de Elisabeth-parochie inloopochtenden aan waarbij u als nabestaande contact kunt leggen met mensen in dezelfde omstandigheid. Ter bemoediging van elkaar. Geen 'zware' gesprekken, maar belangstelling voor de ander. De data van de Inloopochtenden vindt u hier.

Boekenhoek vol!

De kasten in de boekenhoek zijn vol. Voorlopig kunnen we geen nieuwe boeken meer kwijt, dus er even geen meer inleveren!

Hulp bij Oekraïne

De Zeeuws-Vlaamse parochies kwamen bij elkaar om te kijken welke hulp we kunnen bieden. Lees de brief van Pastoor Wiel Wiertz.

Vastenactie in het nieuws!

Landelijke aandacht van de Vastenactie voor onze activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen. Lees meer op de website waarin ze de winkels een 'inspirerend voorbeeld' noemen.

Wat als je leeft in armoede

Waar kan je terecht?

Bij wie moet je zijn?

Is er ergens een helpende hand?

Livestreams

De vieringen online live meebeleven of terugkijken? U kunt terecht op www.kerkdienstgemist (zoek op RK Kerk Terneuzen). Tip voor gezinnen: www.sintfranciscuscentrum.nl. Dit centrum zorgt voor live-streams en Gezinspastoraat via Facebook, met pastoor Jochem!

Gezinspastoraat thuis

De filmpjes van pastoor Jochem zijn wekelijks te zien. Hij zendt iedere zondagavond live uit om 19.00 uur, via Facebook.

Ruimte voor gebed en bezinning

Er zijn speciale plaatsen voor een gebed, een kaarsje of bezinning in Terneuzen, Sas van Gent en Zuiddorpe. Lees er hier meer over.